AHMET HATİBOĞLU BESTE KÜLLİYATI

Dün (29 Kasım) yapılan törenle 2012 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri sahiplerini buldu. Ödül verilenlerden biri de Ahmed Hatiboğlu’dur. “Klasik Türk ve Tasavvuf müziğini kendine özgü icra tarzlarıyla zenginleştirip geniş kitlelere ulaştırması dolayısıyla” bu ödüle layık görüldü.

Tarih içinde dünyanın her yerinde müzikle din iç içedir. Bizde de böyledir. Meşhur bestekarlarımızın pek çoğu tasavvuf ve tekke çevrelerinde yetişti.

TASAVVUF MUSİKİMİZ

Tasavvuf ve sanatın ortak paydası duygudur. Müziğin her türü bir duygu terennümüdür. Tasavvuf musıkisinin ise yeri bir başkadır. İnsanı ötelere, ulvi alemlere alıp götürür. İyi icra edilen bir ayin, korodan dinlenen bir tekbir, bir salat-ı ümmiye dinleyeni adeta kanatlandırır. Çokluktaki birliği hissettirir. Yahya Kemal’e “Nice bin dalgalı tekbir oluyor tek bir ses” dedirtir.

Çok zengin ve güçlü bir tekke musıkimiz vardı. Nedense bir ara ihmal edildi. Halk müziğimiz ve sanat musıkimiz radyolarımızda yer buluyorsa da tasavvuf musıkisi nerdeyse yok olmak üzereydi.

Taki idealist bir sanat adamı çıkıncaya kadar. O değerli insan Ahmet Hatiboğlu’dur. Önce Ankara Radyosu’nda bir Tasavvuf Müziği Korosu kurdu. Bu pek kolay olmadı. Zorlu bir mücadeleyi gerektirdi. Sonunda başarıldı ve büyük alaka gördü.

Bütün bunların hikayesini yeni çıkan bir kitapta bulabiliyoruz: Ahmet Hatiboğlu Beste Külliyatı. Büyük boy, kuşe kağıda basılmış, 650 sayfalık muhteşen bir eser.

Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları arasında çıktı. Bu kuruma itibar kazandıracak bir prestij kitabı. Başta Diyanet Başkanı Mehmet Görmez olmak üzere katkısı olan herkesi kutlarım.

HATİBOĞLU’NUN HİZMETİ

A. Hatiboğlu tasavvuf musıkisine olan ilgiyi canlandırmakla kalmadı. Bu alanda yeni ve özgün besteler yaptı. Musıkide klasik eserlerin tekrarı iyidir, hoştur. Ama daha önemli olanı yenilenerek devam etmektir. Hatiboğlu bunu başardı, kökten kopmadan yeni ve uzun soluklu besteler yaptı. Dini musıkimize bir zenginlik ve revnak getirdi. Bugün tasavvuf müziği konserlerinde onun eserleri olmaksızın program yapılamaz. Uşşak Esma Zikri, Hicaz Dua-Zikir her konsere ruh katar.

Söz konusu kitapta A. Hatiboğlu’nun bütün bestelerinin temiz bir şekilde yazılmış notaları, güfteleri ve gerekli açıklamalar yer alır. Ayrıca 4 CD, bir DVD hediyeli.

Kitabın başında ikiz kardeş Prof. Dr. Mehmet Hatiboğlu’nun harika bir yazısı yer alıyor. Çok samimi, duygulu ve dolu dolu bir yazı. Burada sadece A. Hatiboğlu değil, dini musıkimizin acı tatlı macerası anlatılır. Türk Tasavvuf Musıkisi Korosu’nun ne zorluklarla başladığı, yurt dışı konserleri anlatılır. Turgut Özal’la başlayan Cumhurbaşkanlığı köşkünde verilen iftar konserlerinin zevkli hikayesi dile getirilir.

Bu kıymetli eseri Diyanet Yayınevlerinde bulabilirsiniz. 79 yaşındaki değerli sanatçımıza uzun ömürler dilerken “Hatıra” kitabının da bir an önce çıkmasını bekliyoruz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.