Ayhan Sökmen’i de uğurladık

İzmir musiki dünyası değerli bir sanatçıyı kaybetti. Dr. Ayhan Sökmen 84 yıllık ömrünü tamamlayarak öbür aleme göçtü. Sanatseverlerin başı sağ olsun.
İ. Ayhan Sökmen (1929-2013), İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Ardından göz hastalıkları uzmanı oldu.
Tıp öğrenciliği sırasında İstanbul Belediye Konservatuvarı Türk Musikisi bölümünde eğitim gördü. Kendi ifadesiyle önce müzisyenlik, sonra hekimlik diploması aldı.
Sökmen, çalışma hayatı için İzmir’i seçti ve bu şehirde göz hekimliği yapmaya başladı. İkinci mesleği musiki idi. İzmir Musiki Cemiyeti kurucuları arasında yer aldı. Ege Üniversitesi Türk Musikisi Konservatuvarı’nın kuruluşu sırasında önemli katkılarda bulundu. Şöyle ki:

KONSERVATUVAR

Kenan Evren, Ayhan Sökmen’in eşinin akrabasıdır. 1983’te Devlet Başkanı iken ona bir mektup gönderir; İzmir’de bir devlet korosu ve eğitim için de Türk Müziği Konervatuvarı kurulması dileğini bildirir. Böylece Ege Üniversitesi Türk Müziği Konservatuvarı’nın açılmasında rolü olur. Ayrıca İzmir Devlet Klasik Müziği Korosu’nun kuruluşu sırasındaki hizmetleri büyüktür.
Prof. Refet Saygılı’dan dinledim, konservatuvar açılınca, o sırada Ege Ü. Rektör yardımcısı olan Refet Bey müdürlüğü üstlenir, Ayhan Sökmen’i de müdür yardımcısı olarak tayin eder. Yönetici ve hoca olarak bu kuruma hizmette bulunur.
Emin Ongan, Alaeddin Yavaşça, Tülin Korman, Niyazi Sayın, Avni Anıl, Cüneyt Kosal ve İnci Çayırlı gibi sanatçılarla geçmişte birlikte çalışmaları oldu ve dostlukları devam etti.
TRT Radyoları, Devlet Koroları, özel korolar ve Konservatuvarda birçok öğrenci yetiştirdi. TRT’de bine yakın programda yöneticilik yaptı. Emekliliğinden sonra İzmir’de kurduğu “Sökmen Müzik Merkezi”nde sanat hayatına devam etti.

MUSİKİ AŞIĞI

Ayhan Sökmen Türk müziğine gönül verenlerdendir. İleri yaşlarında bile musiki çalışmalarından geri kalmadı. Yakın zamanlara kadar koro çalışmalarını devam ettirdi. Fırsat bulabildiği ölçüde bütün musiki programlarına katılır ve ön sırada yerini alırdı. İyi bir musiki arşivi olduğunu biliyoruz. İnşallah değerlendirilir.
Dokuz Eylül Ü. Rektörlüğü 2009 yılında Sabancı Kültür Merkezi’nde “İzmir’de Musiki Günleri” adlı bir seri açıklamalı program başlatmıştı. İlk aylarda birkaçını ben sunmuştum. Ayhan Sökmen bu seriden, “Gayr-ı Müslim Bestekarlarımız” adlı bir program hazırlayacaktı. Bunu benim sunmamı istemiş. Zevkle kabul ettim ve sunmaya çalıştım (07.12.2010). Bu vesileyle yaptığımız görüşmelerde, ne kadar titiz ve dikkatli bir şef olduğunu görmüş oldum.
Cenaze namazı 31 Aralık 2013 günü Alsancak Hocazade Camisi’nde kılındı, Kokluca mezarlığına defnedildi. Konservatuvar mensupları, İzmir Devlet Korosu sanatçıları ve musiki dostlarından oluşan kalabalık bir cemaati vardı.
Dr. Ayhan Sökmen’e rahmet, okuyucularımıza mutlu yıllar dilerim.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.