Haziran’da birkaç hafta arayla iki düğüne gittim. Geniş, ferah yazlık bahçelerde. Ne yazık ki ortak bir düğün geleneğimiz ve kültürümüz mevcut değil. Düğün deyince ilk akla gelen müzik eşliğinde oynanan oyunlardır.
Ama hangi müzik, nasıl bir oyun ve eğlence?
Vatandaşların çoğu bu konuda tamamen düğün salonundaki müzik grubunun zevkine ve seviyesine mahkum durumda. Eğlence ve oyunun da bir düzeyi ve kalitesi olmalı değil mi? Maalesef okullarımızda halk oyunlarına gereken önem verilmiyor. Ege Bölgesi’nin en genel geçer oyunu ‘Zeybek’lerdir. Müziği ile figür ve hareketleri ile gözü ve gönülleri doyurur. İlk gittiğim düğünün müzikleri biraz daha seviyeli idi. Sona doğru Zeybek oynamasını bilen iki tanıdığa rica ederek, Çökertme ve Harmandalı oynamalarını sağladım.
BONZAİ
İkinci düğün İnciraltı’nda nisbeten iyi bir mekanda olmasına rağmen müzik grubu berbattı. Saçma sapan müzikler eşliğinde misafirleri oynatmak için yırtındı durdu. Takı merasiminden sonra ayrıldım.
Bir ara ilk defa duyduğum bir parça söylediler: Bonzai. Ne hikmetse bir süre sonra aynı parçayı tekrarladılar. Belki ritmi oynamaya uygundu, içinde Mersinli, Çamdibi, Yeşilova gibi İzmir semtleri geçiyor, ilgimi çeker mi diye dikkatle dinledim. Ama yok, hayır, çok banal.
Ertesi gün oğluma sordum, güldü, “Baba, bonzai bir uyuşturucu madde” dedi. Başımdan kaynar sular döküldü. Düğünde bir tür uyuşturucu methiyesi ve reklamı!
İnternete baktım, korkunç bilgilerle karşılaştım. Haberi bile yapılmış: “Son yılların gözde uyuşturucusu bonzainin kullanılması yasak ama şarkısı serbest.”
Ucuz olduğu için kullanımı her geçen gün yaygınlaşıyormuş. Haber şöyle devam ediyor: “Uyuşturucunun şarkısı özellikle düğünlerin baş tacı oldu. Güfte içinde bonzai kullanımını teşvik eden sözler bulunan şarkı ile coşan vatandaşlar, şarkının uyuşturucu reklamı yaptığını bilerek veya bilmeyerek bonzai kullanımına destek oluyorlar.”
İlk dörtlük şöyle: “Elimde patladı bonzai/ Gezerken altında Mersinli/ Çamdibi şahit hakim bey/ Kafamda her şey yok incesi/ Zulalala zulalala bonzai”
UYUŞTURUCUYA ÖZENME
Uzman görüşü de alınmış: “Uyuşturucu alışkanlığı genelde başkalarına özenerek başlar. Her şarkının verdiği bir mesaj vardır. Dinleyen özellikle ergen çağdaki çocuklar şarkı içinde geçen karakterlere özenirler. Şarkıda bonzai reklamı ve onun kullanımını teşvik eden sözler olduğu açıkça görülür. Şarkıyı dinleyen çocuklar sadece bonzai kelimesini merak etmelerinden dolayı bu maddeyi kullanabilir.” Nitekim parkta, bahçede ve okul çıkışlarında, peynir ekmek gibi tüketilen bonzai ölüm saçıyor. Taksim İlk Yardım Hastanesi Acil Servisi gece 24’ten sonra bozainin yol açtığı krizle kıvranan tiplerle dolu.
Bütün bunları müzik gruplarına hatırlatacak birileri belki çıkar.
Bir yanıt bırakın