Manisa’da Yunus Emre günleri

Yunus Emre gibi bir değere sahip olmak milletimiz için şanstır. O 750 senedir irfan ışıkları saçmaya devam ediyor. O eskimeyen yenidir. Bütün zamanlara hitap eder:“Her dem yeni doğarız bizden kim usanası” der.

Sevgi hayat kaynağıdır, olmazları oldurur. Onun bir damlası denizleri kaynatır. Yunus en yalın ifadeyle sevgiyi telkin eder:

“Gelin tanış olalım/ İşi kolay kılalım/ Sevelim sevilelim/ Bu dünya kimseye kalmaz.”

Sevginin yeri kalptir, gönüldür. Gönül kazanmanın yollarından biri, çalışıp kazanarak çevreye faydalı olmaktır:

“Düriş (çalış) kazan ye yedir bir gönül ele geçir / Yüz bin Kabe’den yeğdir bir gönül ziyareti.”

Yunus böyle bir değer. Manisa “Büyük Şehir” statüsüne kavuşunca merkez ilçe belediyelerinden birinin adı “Yunus Emre Belediyesi” oldu. Onun güzel adı doğrusu bu belediyeye çok yakıştı.

Bu isim durup dururken verilmedi. Halkımız Yunus Emre’yi çok sevdiğinden onu paylaşamamaktadır.

Anadolu’nun çeşitli yerlerinde Yunus Emre’ye atfedilen türbeler vardır. Bunlardan biri de Kula’nın Emre köyündeki Taptuk Emre Türbesi’dir. Emre köyü Manisa’ya 140 km mesafede, İzmir-Uşak asfaltından Gökçeören yol ayrımından sapılır. Taptuk Emre türbesinde her yıl Eylül ayında geniş katılımlı yemekli bir şölen yapılır. 

****

Manisa Yunus Emre Belediyesi zengin bir sosyal ve kültürel etkinlik programı düzenledi. Bunlardan en önemlisi “I. Uluslararası Yunus Emre Sempozyumu”dur. 16-17 Ekim cuma ve cumartesi günleri Lale salonunda yapılacaktır. Balkanlardan ve Türkiye’den 20’den fazla bilim adamı ve araştırmacı katılıyor.

16 Ekim Cuma günü sabah oturumunda açılış tebliği olarak ben Türkiye’deki Yunus Emre çalışmaları hakkında bilgi vereceğim. Hemen ardından “Horasandan Balkanlara Yunus İlahi ve Nefesleri” dinleyeceğiz. Bunları sunacak olanlar yurt dışından geliyor; Tebriz İran’dan Grup Müştak ve Kosova ve Makedonya Dergahlarından temsilciler icra edecekler. Başta Yunus Emre Belediye başkanı Dr. Mehmet Çerçi olmak üzere emeği geçenlere, özellikle böyle bir kültür faaliyeti için büyük gayret gösteren Ünal Şenel’e teşekkür ederim. 

****

Sempozyum bilimsel bir kültür faaliyetidir. Yunus Emre Belediyesi geniş halk kitlelerini de düşünmüş. 16 ve 17 Ekim akşamları saat 19.00’dan itibaren Manisa Atatürk Kapalı Spor salonunda, şiirli ilahili programlar yapılıyor.

Popüler isimler davet edilmiş. Kur’an-ı Kerim okumak üzere Kocatepe Camii imam-hatibi İsmail Coşar geliyor. Yunus Emre şiirleriyle Dursun Ali Erzincanlı ve İkbal Gürpınar sahneye çıkacak.

Balkanlar, Azerbaycan ve Kazakistan’dan çeşitli sanatçılar Yunus Emre ilahileri sunacaklar. Dombra parçasıyla gönülleri fetheden Arslanbek Sultanbekov da bu grup arasında yer almakta. Halkımız davetlidir.

Not: Gazetemize yapılan çirkin saldırıyı kınıyorum.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.