ALİ HAYDAR HOŞGÖNÜL GÖÇTÜ

zmir’e 1970 sonlarında geldim. O yıllarda Kemeraltı, şehrin yegane alışveriş merkeziydi. Ethem Ruhi Fığlalı hocamızla zaman zaman Kemeraltı’na giderdik.

Bir gün beni Salepçioğlu Camii civarında bir matbaaya götürdü, sahibiyle tanıştırdı: Ali Haydar Hoşgönül. Güler yüzlü, güven veren bir insandı. İleriki yıllarda çocuklarımın sünnet ve düğün davetiyelerini ona bastırdım.

Aradan geçen 36 yıl boyunca Haydar Bey’le, özellikle kültür faaliyetleri ortamlarında sıkça karşılaştım. İsmi ile müsemma, yani taşıdığı ismin anlamını temsil eden biriydi. Kubbealtı Lugati’nde “Haydar” kelimesi şöyle açıklanır: Asıl manası “arslan” olan kelime Hazret-i Ali’ye lakap olmuş, onun yiğitlik ve cesâretinden dolayı “yiğit ve cesur” anlamında kullanılmıştır.

Ali Haydar Bey tam da böyle biriydi. “Hoşgönül” soyadına da layıktı. Güler yüzlü, enerjik, güzel konuşan, bulunduğu yerde varlığını hissettiren biriydi. Tavrı, üslubu, giyimi ve vakarlı görünüşüyle karizmatik bir insandı.

İzmir 1933 doğumlu olan Haydar Baba, 29 Eylül 2017’de 84 yaşında vefat etti. Ertesi gün Karşıyaka Soğukkuyu Camisinde çok sayıda sevenlerinin katıldığı cenaze namazından sonra defnedildi.

MATBAACI

Haydar Bey’in babası, Girit Resmo eşrafından Kadiri şeyhi Ali Efendi’nin oğlu Mehmet Esat’tır. Annesi Resmo müftüsünün kızıdır. Ataları 1924 mübadelesinden önce göçüp İzmir’e yerleşmiştir.

A.H. Hoşgönül babasının rahatsızlığı sebebiyle ortaokul tahsilini yarıda bırakarak matbaalarda çıraklık ve kalfalık yaptı. Askerlik dönüşü 1959’da “Hoşgönül Matbaası”nı açtı. Dükkanı dönemin milli manevi kültür değerlerine duyarlı birçok aydının buluştuğu bir mekan idi. Kendisi okuyan, düşünen ve zengin kültür birikimine sahip biriydi.

A. Haydar Bey liderlik ve teşkilatçılık vasfına sahipti; İzmir Matbaacılar Odası ve Kooperatifinin kuruculuğunu yaptı.

MİLLİ DUYARLIK SAHİBİ

Haydar Bey köklerini unutmadı. 1998’de Girit Adası’nı ziyaret etti, hüzünlendi, duygulandı. İzmir’de Girit asıllı vatandaşlarımız çoktur. A. Haydar Bey Girit Türkleri Kültür ve Dostluk Derneği’nin kurucu üyesidir. Bu dernek ciddi kültürel çalışmalar yaptı.

Milli ve dini duyguları güçlü olan A. Haydar Bey 2001 yılında hac görevini ifa etti. Hayırsever idi. Bu konuda özellikle kültür alanına önem verdi. Yurt içi ve yurt dışında bilhassa Balkanlarda Kur’an-ı Kerim ve Türkçe mealini dağıtmakta önemli çabaları oldu.

Biri kız 6 evladı oldu. İkisi askeri okul olmak üzere, hepsine yüksek tahsil yaptırdı, onları iyi bir vatansever olarak yetiştirmeye önem verdi.

A. Haydar Hoşgönül hayatı boyunca, ülkesi ve milletinin asli değerlerini korumak ve yüceltmek için yaşayan idealist bir insandı. Kendisine rahmet yakınları ve sevenlerine baş sağlığı dilerim.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.