DEÜ Mevlana Araştırma Merkezi

Bu köşede 4 Mayıs 2015 tarihli yazımın başlığı şu idi: “Mevlana Araştırma Merkezi Açıldı.” Birçok şehrimizde Mesnevi Okumaları yapıldığını, İzmir’de de buna ihtiyaç bulunduğunu, adı geçen merkezin bu eksikliği gidereceğini belirttim. Yazı şöyle devam ediyordu:
“Merkez, ilk iş olarak (2015) Mayıs ayı boyunca haftalık Mesnevi Sohbetleri yapılmasını sağlıyor. Yer ve saat şöyle:
Alsancak’ta DEÜ Üniversitesi Rektörlük binasındaki DESEM Bordo salonda perşembe günleri saat 18.00’de.
Bu ayki sohbetlerde görev alan hocalar şöyle: Prof. Mustafa Yıldırım, Prof. Himmet Konur, Doç. Süleyman Gökbulut.
Mesnevi okumaları programında ilk görev bana verildi. 7 Mayıs (2015) Perşembe günü genel bir giriş yapmak istiyorum.
İnsanın mahiyeti, tasavvufun ne olduğu, Mevlana ve Mevlevilik’in Türk kültüründeki yeri, Mevlana’nın baş eseri Mesnevi’nin özellikleri, Mesnevi şerhleri ve Mesnevi şerhi/ açıklaması geleneğinden söz etmeyi düşünüyorum. Zaman kalırsa belki ilk beytin açıklamasına girebiliriz.”

YAPILAN İŞLER

2016 öğretim yılında Merkez her hafta faaliyetini sürdürdü. Çeşitli hocalar konuştu.
İstanbul’dan Prof. A. Güner Sayar ve Prof. M. Erol Kılıç konuşmacı olarak çağrıldı. Ben de 15 günde bir olmak üzere Mesnevi okumalarını devam ettirdim.
Mehmet Füzün Bey’in süresi dolup Adnan Kasman rektör olunca bu faaliyet askıya alındı. Bir süre sonra Merkez Müdürlüğü’ne Prof. İbrahim Emiroğlu atandı. Bildiğim kadarıyla Merkez 2 yıl içinde, müdürünün konuşmacı olduğu sadece 2 konferans düzenledi.

MERKEZLER NE YAPAR?

Bütün bunları neden anlatıyorum?
Güzelbahçe Müftülüğü’nün düzenlediği bir konferansta laikliği en büyük tehlike görüp, kızların adet görmesinin hastalık olduğu ve 15 yaşında evlenmesi gerektiği gibi ifadelerde bulunduğu iddiasıyla, Emiroğlu aleyhinde medyada bir kampanya başlatıldı. Bunun üzerine Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü kendisini Merkez Müdürlüğü görevinden aldı.
İ. Emiroğlu’nun kendi beyanına göre aleyhindeki iddialar asılsızdır. Bu defa bir karşı kampanya başlatıldı ve Rektör Prof. Nükhet Hotar hedef alındı.
Rektörlüğe bağlı tam 60 tane Merkez var, ödeneği olmadığından çoğu bir iş yapamaz. Merkez müdürüne makam ücreti verilmez. Fakat bu son olayda birden kıymete bindi. “İ. Emiroğlu müdürlükten alındı” denince kamuoyu öğretim üyeliğine de son verildiğini sanıyor. Yapılan sadece sembolik olan Merkez müdürlüğünden almadır, Emiroğlu İlahiyat Fakültesi’ndeki görevine devam etmektedir.

YIPRATILMAMALI

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Mehmet Füzün’ü takiben, sonuncusu Nükhet Hotar olmak üzere 3 rektör değişti.
FETÖ tahribatından ve art arda yapılan rektör değişliklerinden sonra sıkıntı yaşayan Dokuz Eylül yönetimini Sayın Hotar ve ekibi, rayına oturtmaya çalışmaktadır.
Aleyhinde yaygara koparıp yıpratılmamalıdır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*