Ege çocuğu Pakdemirli

Önceki gün Ekrem Pakdemirli’nin kızı Ayşe Pakdemirli Anlatıcı’nın cenaze töreni yapıldı. Cenaze namazı Balçova Uğur Camii’nde öğleyin kılındı. Balçova Yukarı Mezarlık’ta babasının ayakucuna defnedildi. Kabre kadar gelen Vali Mustafa Toprak başta olmak üzere, cenazede Pakdemirli ailesi, yakınları ve dostları bulundu.

Ölümün ne zaman geleceği belli olmuyor. Azrail Ayşe Hanım’ı Torbalı’da, babasına ait çiftliğin yolunda yakalamış. Arabasıyla tek başına giderken, aşırı yağışlar sonucu oluşan sel sularına kapılarak dereye sürüklenmiş. Na’şı birkaç gün sonra bulunabildi. Allah rahmet eylesin.

Ege çocuğu olan Prof. Ekrem Pakdemirli (1939- 2015), 2015 Aralığı’nın son günü vefat etmişti. Kendisi Türkiye’nin marka isimlerinden biriydi. ODTÜ Makine Mühendisliği’ni bitirdi ve orada yüksek lisans yaptı. Londra’da doktorasını tamamladı. DPT Müsteşar Yardımcılığı, Dokuz Eylül Ü. Rektör Yardımcılığı, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı’nda bulundu. Dört dönem Manisa Milletvekili olarak parlamentoda yer aldı. Ulaştırma, Maliye ve Gümrük, Devlet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı yaptı. Son yıllarda Bilkent ve Başkent üniversitelerinde derslere giriyordu.

Türkiye nereden nereye geldi. Bir zamanlar evlere telefon almak çok zordu, çünkü altyapı yetersizdi. Telefon almak için yıllarca sıra beklenirdi. Ulaştırma Bakanlığı’nın ilk aylarında, Konya’da adıma çıkan telefonun kısa zamanda İzmir’e nakledilmesini sağladığı için Ekrem Bey’e hep minnet duydum.

“Anılarıyla Ekrem Pakdemirli- Özal’ın Mirası” adlı kitapta, yakın tarihimize dair bir yığın olaydan söz edilir. Eseri okuyan Türkiye’nin nereden nereye geldiğini daha iyi anlar. Sayfaları arasında ilerlerken, yokluklarla, kavgalarla, darbelerle, yüksek enflasyonla geçen yıllara doğru bir yolculuk yapmak mümkün olur.

Türkiye’deki atılım hamleleri güçlü tek parti iktidarları zamanında gerçekleşti. İlk kıvılcım 1950’den sonra A. Menderes liderliğindeki DP zamanında görüldü. Araya 27 Mayıs ihtilali girdi. 1965’te Adalet Partisi hükümetleriyle yeni bir sıçrama yaşandı. 12 Mart darbesi sonrasında 1983’ten itibaren Turgut Özal döneminde Türkiye kabuğunu kırıp dünyaya açıldı. İşte bu devirde E. Pakdemirli, Özal’ın önemli beyinlerinden biriydi. Bürokrat ve bakan olarak çok değerli hizmetleri oldu. İzmir’de havaalanı yoktu. Az sayıdaki sivil uçuşlar için Çiğli’deki askeri havaalanı kullanılırdı. Adnan Menderes Havaalanı’nın inşasında Pakdemirli’nin katkıları büyüktür.

Merhum Pakdemirli’nin enerjisi ve çalışkanlığı beni hep hayran bıraktı. Resmi görevleri dışında özel hayatında da çok hareketliydi. Tarım işlerine, zeytinciliğe ilgisi büyüktü. Bu alanda gelişmelere öncülük etti. Bağ, bahçe, zeytin yetiştirdi, çiftlikler ve atölyeler kurdu. Ruhu şad olsun.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.