İsmet Yazar göçtü

İsmet Yazar Hak’ka yürüdü. Ölüm, hayatın acı bir gerçeğidir. Ama bizim kültürümüzde ‘acıyı bal eylemek’ vardır. Ölümü de munisleştirmişiz. İnancımıza göre ölüm bir son değildir. Bu dünyadan başka bir aleme göçtür. Maddi ölümle beden toprağa karışır ama ruh yaşamaya devam eder. Yani Hak’ka yürür. Yunus Emre’nin deyişiyle: “Ölen hayvan imiş aşıklar ölmez.” İsmet Yazar bu anlayışa uygun bir kimseydi.
İsmet yazar (1929-2013) İzmir’in yetiştirdiği değerli bir ses sanatçısıdır. Çocukluğu musiki muhitinde geçti. İlk musiki derslerini Karşıyaka Osman Paşa Camii imamı olan babası Bekir Sıtkı Yazar’dan aldı, ilahi ve şarkıları usulleriyle öğrendi. Daha sonra büyük bestekar Rakım Elkutlu’dan öğrenim gördü. Rakım Elkutlu (1871-1948) Hisar Camii imam-hatibi idi. Ama asıl şöhretini unutulmaz besteleriyle yaptı. Sanatçımız; Yusuf Nalkesen, Mehmet Kutlugün ve Mehmet Kasabalı’dan da faydalandı.
1951’de açılan TRT İzmir Radyosuna ses sanatçısı olarak girdi, 1979’da emekli oldu. 1986’da İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu kuruldu. Şef Teoman Önaldı’nın ricasıyla İsmet yazar bir süre burada solistlik yaptı. Yakın zamana kadar İzmir ve çevresinde konserler vermeye devam etti.
***
İsmet Yazar iyi mevlit okurdu. Bekir Sıtkı Sezgin ve Sadi Hoşses’le eş dost mevlitlerine giderdi. Mevlit, dini musikimizin önemli bir koludur. Bizim sanat musikimiz dini musikimizle iç içedir. Klasik dönem bestekarlarımızın çoğu saray müezzinbaşılığı ve saray imamlığı gibi görevlerde bulundular. Birçoğu da Mevlevi dergahlarında yetişti.
İsmet yazar güler yüzlü ve inanmış kimseydi. Etrafa pozitif enerji saçardı. Uzun süredir rahatsız olmasına rağmen çevresi ondan “hastayım” sözünü işitmezdi. Eşi Gülümser Hanım’la 60 yıl mutlu bir hayat sürdü, üç evlatları oldu. 13 Eylül’de vefat etti.
Cenazesi 16 Eylül günü Bostanlı Beşikçioğlu Camiinde kılındı. Girişte lokma ikramı vardı. Bu cami kalabalık cenaze törenleri için elverişli bir yer. Ferah yeşil alanlara sahip. Ölümün acısını hafifleten bir doku hakim.
Cenaze namazı hayli kalabalıktı. İzmir’in musiki çevreleri oradaydı. İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nun eski ve mevcut elemanları katıldı. Dr. Teoman Önaldı, Kaya Bekat üzgün ve bitkindiler. İsmet Yazar Soğukkuyu Mezarlığına defnedildi.
***
Dokuz Eylül Ü. Rektörlüğü, Sabancı Kültür Sarayı’nda 4 yıldır İzmir’de Musiki Günleri düzenler. İhsan Çelikdemir’in hazırladığı bu programların çoğuna İsmet Yazar katılır, bazen da icrada bulunurdu. Son olarak Dr. Ayhan Sökmen’in programında Münir Nureddin’in Kalamış şarkısını söylemişti: “Yok başka yerin lutfu ne yazdan ne de kıştan.” Şarkının özelliği gazel kısmındadır ve zordur: “Of of of! Fethettiniz ay parlayarak, sen gülerekten!”
İsmet yazar 84 yaşına rağmen bu bölümü o kadar etkili ve pürüzsüz söyledi ki, bütün salon hayran kaldı. Ruhu şad mekanı cennet olsun. Orada da sevdikleriyle beraber cennet şarkıları söylesin.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.