İZMİR MARŞI

Toplumun siyasi ve ideolojik sebeplerle ikiye bölünmesi hiç hayra alamet değil. Farklı fikirlere, ayrı siyasi partilere tabi olabiliriz.
Ama bunu kan davasına dönüştürmek çok yanlıştır.
Aynı geminin içindeyiz. Kader birliği yapmaya mecburuz. Şu anda bilinen en uygun rejim demokrasidir. Bu da partiler aracılığı ile işliyor. Farklı partilere mensup olmak, düşman saflara ayrılmayı gerektirmez.
Demokrasi medeni bir ortamda yaşar.
İzmir’in içinde CHP öndedir.
Selçuk Belediyesi AK Parti’nin elindedir. Selçuk’ta İZBAN açılış törenindeki olaylar hiç hoş değil. Aziz Kocaoğlu konuşurken “Recep Tayyip Erdoğan” sloganı atmak şık olmamış.
Ama Aziz Bey buna sinirlenip kürsüyü terk edecek yerde:
“Sizi anlıyorum, Cumhurbaşkanımıza saygılar…” türünden bir cümle söylese, slogan atanlar susmaya mecbur kalır, o da konuşmasını tamamlardı.

Son günlerde İzmir Marşı bir kutuplaşma aracı yapılıyor.
Ne kadar üzücü! İzmir Marşı hepimizindir, bütün milletindir.
İktidar yanlıları bundan gocunma yerine, bu marş söylenirken iştirak etmeli, onlar da söylemelidir. O zaman ayrışma yerine birlik doğar.
İzmir Marşı’nın aslı Kafkasya Marşı olup I. Dünya Savaşı sırasında Kafkas cephesi ve Enver Paşa için yazılmıştır.
Her iki marşın sözleri aynıdır.
“Kafkasya dağlarında çiçekler açar” diye başlayan marşın sözleri daha sonra İzmir’e adapte edilmiş ve “Yaşa Mustafa Kemal Paşa yaşa” kısmı ilave edilmiştir.
İyi yapılmış, süreklilik sağlanmıştır.
Enver paşa da bizim Mustafa Kemal Paşa da bizim.
Murat Bardakçı’nın yazdığı gibi:
“İzmir Marşı zannedildiği gibi Millî Mücadele yahut Cumhuriyet dönemi eseri değildir, daha eskidir, halis muhlis imparatorluk devrine aittir, yani mehter gibi bir Osmanlı marşıdır.” Ne güzel! Biz kimiz, Osmanlı’nın mirasçıyız. Mustafa Kemal bir Osmanlı paşasıdır.
Vaktiyle Erkan Yolaç “Evet- Hayır” programında yarışmacıları şöyle çağırırdı: “Mehter marşıyla gelecek, İzmir marşıyla gideceksiniz!” Mehter de İzmir Marşı da bizim ortak değerimizdir. İzmir Marşı melodisi güzel, kıvrak, basit ve herkes tarafından rahatça okunabilecek özelliktedir. Bu marş hepimizindir, muhalefet aracı olarak kullanılması yanlıştır.

Göztepe’mizi tebrik ederiz.
Geçen hafta deplasmanda Osmanlı Spor’u 2-0 yendi. Göztepeli seyirciler zafer sevinciyle maçın sonunda İzmir Marşını söylediler. İyi, hoş.
Bozguncu bir internet sitesi buradan ayrışma meyvesi devşirmek istemiş. Haber arasında “Göztepe’mizden Osmanlıspor’a Cumhuriyet Tokatı” şeklinde tvitter mesajlarına yer vermiş.
İktidar ve muhalefet olarak aklımızı başımıza almalıyız. Ortak değerlerimize birlikte sahip çıkmalıyız. Onları ayrışma ve husumet aracı yapmamalıyız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.