İzmir müftüsünün sosyal hizmet projeleri

Diyanet teşkilatı Türkiye’de en yaygın ve organize kurumlardan biridir. Kanunla belirlenmiş görevi kısaca “İslam Dininin inançları, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek“tir.

Din hizmetleri cami ile sınırlı değildir. Toplumun sağlıklı olması, din hizmetleri bakımından da önemlidir. Günümüzde madde bağımlılığı gençlerimizi tehdit eden en büyük tehlikedir. İzmir’e yeni atanan İl Müftüsü, önceki görev yerlerinde madde bağımlılığı ile mücadele konusunda başarılı hizmetleri olan biridir.

Müftü Recep Şükrü Balkan dinamik, rutin görevlerle yetinmeyen, hareketli bir yapıya sahip. Kendisiyle bu konularda konuştuk. Bundan evvelki görev yeri olan Sivas’taki başarılı hizmetlerini anlattı. İzmir’de bunları uygulayacağını söyledi. Madde bağımlılığı ile mücadele projesini bir önceki yazıda dile getirmiştim.

CEZAEVİNDEKİ KÜÇÜK ÇOCUKLAR

İl Müftüsü Recep Şükrü Balkan anlatıyor:

Madde bağımlılığı dışında 2 projemiz var. Sivas’ta uyguladık. Kapalı cezaevinde kalan bayan mahkumlar bulunuyor. Bazılarının yanında küçük çocukları var; 4, 5, 6 yaşlarında. Henüz okula başlamamışlar. Bu çocuklar orada bazen olumsuz hayat hikayeleri dinleyerek büyümeğe mahkumlar. Hiç günahsız, onlar da ceza çekiyorlar.

Sivas’ta cezaevinde sırf bu çocuklardan 4-6 yaş gurubuna yönelik Kur’an Kursu açtık. Bu alanda formasyon almış bayan görevlilerimiz sabahtan akşama kadar bu çocuklarla beraber oldular. Onlara din ve Kur’an eğitimi verdiler. İyi sonuç alındı. Cezaevi müdürü bu çocukların, koğuşların havasını değiştirdiğini söylemişti.

Henüz İzmir’deki durumu bilmiyorum. Araştıracağım, imkan bulursam aynı şeyi burada da uygulamak istiyorum.

BOŞNMALARI ÖNLEME

Müftü Bey şöyle devam etti:

Yine Sivas’ta boşanmaları önleyici tedbirler konusunda bir projemiz oldu. Bu da Türkiye’de bir ilk idi. önce kendi personelimizden işe başladık. Gönüllülük esasına dayalı olarak, görevlilerimizi eşleriyle birlikte 6 hafta süren bir seminerden geçirdik.

İlk etapta 70 görevlimize, eşleriyle birlikte 140 kişiye bir seminer verdik. Seminerde psikologlardan, Emniyetten, İlahiyat hocalarından, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkililerinden faydalandık.

Eğitimin sonunda katılanları bayanları ayrı, erkekleri ayrı olmak üzere, 6’şar kişilik gruplara ayırdık. Daha dar çerçevede olmak üzere mesela 6 bayan, her hafta birinin evinde, çay sohbeti adı altında, icabında özel mahrem konuları da görüşebildiler. Evlilikleri, muhtemel boşanma sebepleri üzerinde konuşup fikir alış verişinde bulundular. Bu program da 6 haftalık, şu anda Sivas’ta devam ediyor.

Sonuç başarılı oldu. Mesela seminerin sonunda hocalarımız akşam evlerine ellerinde bir gülle gitmeye başladı. Konu gerçekten önemli. Malumunuz boşanmalar arttı. Her boşanma, ardında bir yığın problem bırakıyor.

Müftümüze bu ve benzeri çalışmalarında başarılar dilerim.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*