Küçük Şeyler

Ülkemiz inşaat sektöründe hayli ilerledi. Bu alanda dünyanın sayılı firmalarıyla rekabet ediyoruz. Şirketlerimiz yurtdışında çok büyük ihaleler alıyor. Otoyollar, alışveriş merkezleri, devlet daireleri yapıyorlar.

Bütün bunlar işin olumlu yönü ve görünen boyutu. Bir de görünmeyen tarafı var. Yakın zamanlara kadar doğalgaz ve kalorifer yaygın değildi. Apartmanların çoğu sobalıydı. Soba bacaları ise bir felaketti. Alt katlarda baca çekmez, üst katlar dumandan bunalırdı. Mazeret olarak da işçilerin dikkatsizliği ve bilgisizliği ileri sürülürdü.

♦♦♦♦♦

Yeni ve lüks sayılan bir apartman düşünün. Giriş kapısı ile sokak arasında 8-10 basamaklı merdiven var. Bir gün apartman sakinlerinden biri elinde poşetlerle merdivenden çıkarken gözü kararır ve düşer. Başı merdiven basamağının kenarına çarpar ve şakır şakır kanar.

Daha sonra bir arkadaşından şu bilgiyi alacaktır: Basamaklardaki mermerlerin köşelerinin yuvarlanarak keskinliğinin kaybedilmesi gerekirmiş. İnşaatçılar için bu bir mecburiyetmiş. Söz konusu merdivende ise mermer kenarları alelusul tornadan geçmişse de hafif köşeli durumda olduğu için düşünce başın yarılması bu sebeple olmuş.

Mermerin yuvarlama işini usulüne uygun şekilde yapmak az bir zahmetle olabilirdi. Konuyu tam da buraya getirmek istiyorum. Koskoca lüks binalar dikmesini biliriz. Fakat küçük ayrıntıları takip ve kontrol konusunda ihmal gösteririz.

♦♦♦♦♦

Bir başka örnek: Yeni yapılmış lüks bir rezidans, en altta otopark var, zemini alelade beton. Asansör girişinin önüne seramik döşenmiş. Fakat seramik plakaları 1-2 santim yüksek. Bu yükseklik farkı çimento ile zemine yedirilmemiş.

Otopark nispeten loş. Arabadan inip asansöre doğru yürüyen 65 yaşındaki hanımefendinin ayağı zeminden azıcık yüksek olan, fakat fark edilmeyen seramiğe takılır ve pat diye yere düşer. Dizi kırılır. Doktorlar, filmler, bir yığın acı ve masraf. Bütün bacak alçıya alınır. En az bir ay alçıda ve yatakta kalacak.

Evet bunlar küçük şeyler ama son derece önemli. Bu ve benzeri sorunlar nasıl çözülebilir? Bu köşede hep olumlu şeyler yazmaya dikkat ederim. Ne yazık ki bu konuda ümitsizim.

Önce her kademedeki insanımıza, ustamıza, işçimize bir sorumluluk bilinci verilmesi gerekir. Daha da önemlisi firmaların; ayrıntıları, küçük şeyleri denetleyecek bilinçli elemanlar kullanması icap eder.

Bunlar küçük şeyler. Ama tabiat, yapılar, binalar ve hayatın bütünü tıpkı bir insan bünyesi gibidir. Tırnağımızın altına küçük bir kıymık parçası batınca bütün vücut acı duyar. Örnek olarak verdiğim ve onlara benzer daha bir yığın küçük şeyler ihmal edilirse, toplum olarak acısını çekmeye devam ederiz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.