Manisa Yunusemre Belediyesi, ismine layık kültür faaliyetlerinde bulunuyor. Bu sene ikincisi düzenlenen Uluslararası Yunus Emre Günleri bunlardan biri. Ünal Şenel ve Mehmet Ersal gibi proje üretmekte mahir değerli iki bilim adamının fikri desteğiyle güzel işler yapılıyor.
Bir haftaya yayılan program bugün başlıyor.
Değerli hattat Arkın Ongan’ın eserleri başta olmak üzere Lale Salonu’nda Türk İslam Sanatları Sergisi var. Ayrıca Ayn-ı Ali’de, ilk defa olarak temsili “Amin Alayı” yapılacak.
AMİN ALAYI
Eskiden küçük çocukların okula başlamaları sırasında bir tören yapılırdı. Buna “Amin Alayı” denirdi. Bu sırada ilahiler okunur, çocuklar da “amin” derdi, onun için bu isim verildi.
Okula başlayacak çocuğun ailesi, bir gün önceden mektebin hocasına haber gönderirdi. Hoca da merasim günü çocukları sıraya dizer, öndekiler yüksek sesle ve koro halinde ilahiler okuyarak, arkadakiler de beyit aralarında “Amin!” diye bağırarak neşe içinde çocuğun evine gelirlerdi.
İlk ders orada verilirdi. İlk derste hoca besmeleyi ve Rabbi yessir duasını kelime kelime söyler, çocuk bunları tekrarlardı.
Alfabenin ilk harfleri yazdırılır, dua edilir ve hediyeler verilirdi.
İşte bu törenin bir örneği bugün saat 15.00’da Ayn-ı Ali ve civarında uygulanacak.
ZENGİN PROGRAM
Hafta boyunca her gün Manisa’daki yabancı öğrenciler, saat 12.00’da 15 Temmuz Demokrasi (Manolya) Meydanı karşısında, ülkelerini tanıtıp aşure dağıtacaklar.
11 Ekim Salı’dan itibaren üç gün boyunca, saat 20.00-21.30 arasında Yunus Emre sahneleri var. Aynı Ali, Şeyh Fenari ve Kubbeli Han’da çeşitli gruplar tarafından halk müziği ve tasavvuf musikisi sunulacak.
12 Ekim Çarşamba saat 20.00’da Lale Salonu’nda Manisa Cemevi’nin iştirakiyle bir etkinlik var. Albayrak Grubu nefesler söyleyecek ve semah gösterisi yapılacak.
Bu yıl açılan Yunus Emre İlahileri Beste Yarışması’na kısa sürede 69 eser katılmış.
Perşembe saat 20.00’da Lale Salonu’nda yarışmanın finali icra edilecek.
SEMPOZYUM
En önemli faaliyet ise, cuma ve cumartesi yapılacak olan II. Uluslarası Yunus Emre Sempozyumu’dur. 40 civarında katılımcı var. Cuma günü açılış oturumunda Mustafa Tatçı, Leyla İpekçi ve Sadık Yalsızuçanlar konuşacak.
Mustafa Tatçı halen Türkiye’de en başta gelen Yunus Emre uzmanıdır. Onun bütün eserlerini titizlikle yayımladı. Yunus Emre şerhlerini kitaplaştırdı.
Benim bildirimin adı “Dövene elsiz sövene dilsiz olmak”. Bu ifadelerin yer aldığı Yunus Emre beytini açıklamaya çalışacağım.
Burada Yunus’un tevhit inancından kaynaklanan engin insan sevgisi dikkati çeker. Özetle kötülüğe mukabele ederken elsiz ve dilsizmişçesine, gaddarca olmaksızın davranmalısın. Karşındaki insanın kötü haline sen de iştirak etmemelisin. Hele ki uğradığın zararı ondan bilmek gafletine düşmemelisin.
Bir yanıt bırakın