Samiha Ayverdi Anadolu Lisesi’nin hatırlattıkları

Sayın Cumhurbaşkanı 29 Eylül günü Samiha Ayverdi Anadolu Lisesi’nin yeni binasının açılışını yaptı. Bu sırada kısa konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Samiha Ayverdi Hanımefendi, bizim özellikle edebiyat dünyamızın en önemli isimlerinden biriydi. Allah rahmet eylesin. Onun isminin yaşanır hale getirildiği bu güzel okuldan, inşallah, özellikle ilim, irfan sahibi yavrularımızın yetişmesi, geleceğimizin teminatı olacaktır. Bu mutluluğu gözlerinizde görüyorum.”

Samiha Ayverdi Anadolu Lisesi, bu ismi 2005 yılında aldı. Böylece Türk kültür ve medeniyetine, iman hayatına değerli hizmetler vermiş, genç nesillere rehberlik etmiş, mütefekkir-yazar Samiha Ayverdi’nin adını yaşatmaktadır.

“Ayverdililer Samiha Ayverdi’yi Anlatıyor, 10. Yıla Armağan” adlı kitapta bu okulun öğrencilerine ait yazılar olup, onların Ayverdi çizgisini devam ettirdikleri görülmektedir.

Lisenin İstanbul Zeytinburnu’ndaki binası, estetik bir mimariye ve her türlü donanıma sahiptir. 790 öğrenciye sahip bu başarılı okulun, bu yeni imkanlarla eğitim kalitesi daha da artacaktır.

EĞİTİM VE KÜLTÜRDE YETERSİZLİK

Konuyu ele alış sebebim eğitim ve kültür alanındaki yetersizliğimize vurgu yapmaktır. Cumhurbaşkanı bu durumu son günlerde cesaretle dile getirmektedir. 15 yıllık iktidarları sırasındaki pek çok maddi başarılara rağmen eğitim ve kültürdeki eksikliği şöyle ifade eder:

“Sadece iki alanda arzu ettiğimiz seviyeye ulaşamamış olmaktan dolayı üzgünüm. Bunlardan biri eğitimdir, diğeri kültür-sanattır. Önümüzdeki dönem bunlar önceliğimiz olacak. Eğitimle kalıcı hale getirilmemiş, kültür sanatla tahkim edilmemiş bir kalkınmanın bizi götüreceği yer zevksizliktir, sevgisizliktir, karanlıktır. Nitekim bunun sancılarını her alanda yaşıyoruz”

SAMİHA AYVERDİ’NİN FERYADI

Açılışı yapılan liseye adını veren Samiha Ayverdi (1905-1993) bu devasa sorunu her ortamda dile getirmiş, son nefesine kadar bu uğurda feryat etmiş dense abartılı olmaz. Onda bu meseleye çare olacak çözümler vardır. Mütefekkir yazarımız, sayısı 50’yi geçen eserinde eğitim ve milli kültür konuları üzerinde durmuş, bu uğurda bilfiil örneklik etmiştir.

Özellikle onun “Milli Kültür Meseleleri ve Maarif davamız” (Kubbealtı neşriyatı) adlı kitabı, bu alan için bir reçete hüviyetindedir. 450 sayfalık bu eserden birkaç başlık şöyledir: Maarif Davamız, Türkçenin Çilesi, Medeniyet anlayışımız ve Kültür Davamız, Milli Kültürümüzde Gaflet Mihrakları.

Milli Kültür Meseleleri ve Maarif davamız isimli kitap, Türk milletinin sanat, fikir ve kültürde iki yüz senedir yaşadıklarının sağlıklı bir muhasebesidir. Dünü aydınlatan, günü yönlendiren ve geleceğe ışık tutan bir özelliğe sahiptir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.