Anadolu Başkentleri sanat sergisi

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü güzel işler çıkarmaya devam ediyor. Bu defa tarihle sanatı kucaklaştırmış. Bir başka deyişle tarihimize güzel sanatların penceresinden bakmayı sağlamış.
Türk milleti olarak Anadolu’da bin yıllık bir maceramız var. Bu topraklara yerleşmemiz, burayı ebedi vatan yapmamız kolay olmadı.
Kimi uzun kimi kısa ömürlü birçok beylik kuruldu. Van’dan Batı Anadolu’ya kadar her birinin hizmetleri ve katkısı oldu. Hüküm sürdükleri yeni toprakları vatan yaptılar.
Anadolu Selçukluları bir kısmını birleştirdi. Onların attıkları temel üzerinde büyük Osmanlı medeniyeti yükseldi.
Her bir beylik ve devlet bulunduğu bölgeyi imar ve inşa ettiler. Hanlar, hamamlar, köprüler, kervansaraylar ve camiler yaptılar. Bu sanat ve medeniyet eserlerinin bir kısmı günümüze kadar geldi.
Her beyliğin ve devletin başkenti vardı. En çok oraları imar ettiler. Devran geçti, yol güzergahları değişti. Bu başkentlerden bir kısmı kıyıda köşede kaldı.
Bugün o tenha beldelerdeki bir türbe, bir köprü kalıntısı karşımıza çıkıverir. Yüzümüz güler, bize tarihi maceramızı hatırlatır.

AMAÇ

DEÜ Üniversitesi Rektör Danışmanı İhsan Çelikdemir, milli duyarlığa sahip bir proje adamı. İşte bu defa da Anadolu Başkentleri Sergisi’ni koordine etmiş.
Güdülen amaç şu: Sanat dünyamızın dikkatini eski başkentlerimize yöneltmek.
Bu şehirlerin insanımıza, kültürümüze yaptığı katkıları sanatçı gözüyle dile getirmelerini sağlamak. Oralarda gördüklerini, onlardan kalanları kendi sanat anlayışları ile yorumlayıp yeni eserler ortaya koymalarına yol açmak. Vatanın her bucağında bulunan Türk mührünü sanat yoluyla ifade etmelerine imkan hazırlamak.
Sergide yer alan sanat dalları geniş bir yelpaze oluşturuyor: Çini, minyatür, tezhip, ebru, yağlı boya, sulu boya ve hat alanlarında çalışmalar var. Her biri ayrı güzellikte.

GENİŞ KATILIM

Proje tahminlerin üstünde ilgi görmüş. Önemli bir kısmı akademisyen olan 114 sanatçımız 152 eserle katılmışlar.
Sanatçılarımızın büyük bir çoğunluğu Erzurum, Diyarbakır, Kütahya, Aydın, Manisa, İstanbul, Bursa, Uşak, Safranbolu, Muğla, Konya, İzmit, Yalova gibi illerden.
İzmir’den katılan sanatçı sayısı 45’tir. Bu sevindiricidir. Şehrimizdeki sanat çevrelerinin ilgisini ve milli duyarlığını göstermektedir. Sergide yer alan eserlerden çoğu 140 sayfalık kaliteli bir katalogda toplanmıştır.
Bu anlamlı ve değerli sergi Konak’ta Sabancı Kültür Sarayı’nın ferah salonlarında dün itibariyle açıldı. 10-17 Nisan tarihleri arasında bir hafta süreyle gezilebilir.
Açılış günü akşamı Sabancı’da Selim-Neşe Öztaş çiftinin konseri vardı. Anadolu’daki bin yıllık hikayemiz Selim Öztaş’ın anlatımı ve ana temaya uygun musiki eserleriyle dile getirildi. Böylece gözler kadar gönüller de payını almış oldu.
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü başta olmak üzere, emeği geçenlere ve bütün sanatçılarımıza, kültür ve sanatımıza katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.