İzmir’de Musiki Günleri

Dokuz Eylül Üniversitesi Sabancı Kültür Merkezi’nde 6 yıldır devam eden bir sanat faaliyeti var. İzmir’de Musiki Günleri. İlk yıllarda İzmir Devlet Korosu sanatçılarıyla ve açıklamalı olarak yapıldı. Birinci program İzmirli büyük bestekar Rakım Elkutlu’nun tanıtımı ve eserlerinin icrasıyla başlamıştı.
Sonraki senelerde İzmir’deki özel korolar devreye girdi. Bunların her birinin dinleyici ve takipçileri var. Böylece geniş halk kesimleri, sanatseverler ve sanatçılar bir araya geldi.
Dokuz Eylül Ü. Rektörü Prof. Mehmet Füzün’e teşekkür borçluyuz. Salonu bu konserlere verdiği gibi, bazı programlara bizzat geldi, sanatkarları yüreklendirdi.
Son iki yıldır ise rektör yardımcısı Prof. Recep Yaparel bütün icraları takip etti. Kendisi ney üfler ve musiki bilgisine sahiptir. Gerektiği zaman kısa konuşmalarıyla renk katar.
Bu programların mimarı, düzenleyicisi ve titizlikle takipçisi, rektör danışmanı İhsan Çelikdemir’dir. Onun bilinçli tercihiyle önümüzdeki Mart ayında Çanakkale konulu çok sayıda konsere yer verilmiş.

71. PROGRAM

İzmir’de Musiki Günleri’nin 71’incisinde, 5 Şubat’ta Selim Öztaş Korosu’nu dinledik. Selim Bey’in her zamanki konuşkanlığı ve enerjisi yerindeydi. Bu sayede gene salonla sıcak bir iletişim kurdu. Sevenleri ve Türk müziği tutkunları salonu doldurmuştu. Bazı parçaları dinleyicilere başarıyla söyletti.
İkinci bölümün başında bir sürprizle karşılaştık. Selim Öztaş “Kim demiş Türk müziğinin eskidiğini, çağa hitap etmediğini? Bakın yabancılar bile öğreniyor!” diyerek, önce neyzen Kaşif Demirüz’ü sahneye çağırdı. Sonra iki genç geldi. Biri Fransız Pierre, ney üflüyor, Türkiye’ye gelip, internetten icralarını dinlediği Kaşif Demiröz’ü bulmuş ve ondan ney meşk ediyor. İkinci genç Marco, ud çalışıyormuş, o gün kontrbas çaldı.
Bu üçlüden, Tanburi Cemil Bey’in Ferahfeza peşrevini, ardından Ferahfeza Mevlevi Ayini’nin son peşrevi ve son yürüksemaisini dinledik. Kulaklarımızın aşina olduğu bu eserleri başarıyla icra ettiler.

KAŞİF DEMİRÖZ
Kaşif Demiröz Ege Üniversitesi Türk Müziği Konservatuvarı’nda öğretim görevlisidir ve İzmir radyosunda ney üfler. İsteyenlere ney dersleri verir. Mütevazı kişiliği ve sanatıyla sevilen biridir.
Musiki sanatını iyi bilenlere sordum, şunları söylediler: Kaşif Demiröz, son devirde yetişen başarılı neyzenlerdendir. Klasik üsluba bağlıdır, fakat yeni nesle hitap etmenin sırrını da yakalamıştır.
Demiröz’ün ney taksimlerindeki tavrı harikadır, bunlara sanki manevi bir neşve katar. Ney üflerken çıkardığı nağmeler son derece duygulu olup, insan ruhunun derinliklerine hitap eder.
Musikimizin asil sazı ney’de ve başka alanlarda bilgili, idealist ve usta sanatçılarımızın artması dileğiyle.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.